Asam Pedas Terbaik - hanya di Restoran Melayu Melaka
Indah Sungai di Kanan Kiri,
Masam Pedas Tidak Tersangka,
Asam Pedas Masak Tenggiri,
Hidangan Restoran Melayu Melaka.
(Pantun ini di ilhamkan setelah melihat segolongan orang ramai dari Axiata mengelilingi Chef Fauzi apabila Asam Pedas Ikan Tenggiri sedang dimasal.)
Asam Pedas Masak Tenggiri Terbaik oleh Chef Fauzi di Restoran Melayu Melaka Imej oleh About Blog dgn url di http://generalabout.blogspot.com.my |
Asam Pedas Masak Tenggiri Terbaik oleh Chef Fauzi di Restoran Melayu Melaka Imej oleh About Blog dgn url di http://generalabout.blogspot.com.my |
Semasa saya berjalan kaki berhala ke jambatan Kampung Morten, ternampak seorang chef sedang memasak di Restoran Melayu Melaka. Sepatutnya, saya dah nak balik rumah untuk kerja muat-niak rakam kebudayaan etnik India sempena Festival Antarabangsa Sungai Melaka ke 11. Tetapi, bau sedap masak situ menarik minat saya untuk singgah di sana. Sila menonton masakan chef itu di sini.
Resipi Assam Pedas Ikan Tenggiri
Restoran Melayu Melaka
Ikan Tenggiri 200 gm
Cili Kering 50 gm
Bawang Merah 50 gm
Kunyit Hidup 50 gm
Daun Kunyit 20 gm
Serai 50 gm
Assam Jawa 20 gm
Bendi 50 gm
Terung 50 gm
Cara Menyediakan
Rebus cili kering lebih kurang 1 jam, sejukan masukan kedalam belender bersama bawang dan kunyit.
Tumiskan bahan tadi masukan serai dan assam.
Biarkan didih.
Masukan bendi dan terung.
Masukan ikan.
Hidangkan.
Comments