Wajah Baru Jalan Thamby Abdullah, MelakaSumber : About Melaka ~ The Melaka Blog
http://generalabout.blogspot.my

Walaupun jalan ini mengambil masa lebih daripada setahun untuk disiapkan, akhirnya wajahnya hari ini lebih indah daripada sebelum ini.


Di sebelah kiri, lebar ruang berwarna coklat sehingga 7 kaki amat bersesuai untuk murid-murid sekolah situ dari aspek segi keselamatan jalanraya.


Di samping itu, orang ramai boleh berkumpul di sepanjang jalan situ untuk menyaksikan sesuatu perarakan yang seringkali diadakan di negeri berwarisan dunia itu.


Kini, Majlis Melaka Bandaraya Bersejarah memperuntukan ruang bahu-jalan di dua-dua belah jalan supaya pengguna kenderaan boleh menunggu secara sementara pada waktu siang di situ tanpa berisau.


Sekiranya kerja korek-mengorek tidak dapat dielakkan, hanya kerja tampal berkualiti tidak akan merosak jalanraya itu.


Jalan Thamby Abdullah merupakan jalan utama kepada negeri Melaka kerana pemimpin-peminpin utama negara-negara lain akan melalui jalan itu ketika mereka melawat Melaka. 


Kalau boleh, pokok-pokok yang berkemampuan berbunga sepanjang tahun dihiaskan di sepanjang jalan bukan hanya untuk menyambut kedatangan seseorang peminpin luar negara ataupun peminpin Malaysia tetapi juga sebagai tarikan kepada para-pelancong.


Tahniah MBMB 

Post a Comment

Popular Posts