Royal Pudding – Pahang’s Signature Dessert
Asal usul
sajian ini hanyalah untuk kerabat DiRaja Pahang sewaktu pemerintahan Sultan Abu
Bakar. Menjadi sajian umum pada akhir 1990an.
Mereka
adalah generasi ke-4 yang masih membuat sajian pencuci mulut ini. Mereka
mewarisi resipi daripada tok yang bekerja sebagai tukang masak di Istana Sa’adah
(Kg. Mengkasar).
Puding
DiRaja ini adalah sajian istimewa bagi penduduk daerah Pekan. Ianya sesuai juga
dijadikan:
-Hantaran
pengantin.
-Pencuci
mulut dimejai pengantin.
-Jamuan
atau kenduri kepada tetamu.
-Cenderahati
ketika berkunjung ke Pahang.
-Hamper
atau Door Gift.
Produk
Mereka
Bahan asas
untuk membuat pudding ini adalah pisang lemak manis (hanya didapati di daerah
Pekan), buah prune, ceri dan gajus. Jala mas yang dibuat daripada kuning telur
dihias diatasnya. Ianya lebih menyelerakan dimakan dengan menyejukkan kuahnya
dahulu.
Puding Raja
1.0 kg – sesuai untuk 10 orang.
Puding Raja
0.5 kg – sesuai untuk 5 orang.
Puding Raja
110 gm – untuk 1 orang sahaja.
Puding Raja
Mini – minimum 50 bekas.
Produk
Sampingan
-Puding
Buih
-Puding
Merdeka/Kastard
Puding
Bahulu/Bahulu
Temosa
Frozen/Sambal Hitam
Rempah Opor
& Opor Frozen
Lemang
Periuk Kera – minimum 50 biji
Mereka juga
menerima pelbagai bentuk mangkuk kaca daripada tuan-puan untuk dihias dengan
Puding Raja. Tempahan awal 3 hari sebelum tarikh penghantaran beserta deposit.
Hubungi :
Aidy Adnan
: 019 95055050
Azhani
Mahmud : 019 9855010
Instagram/PudingRaja
Lokasi :
Bengkel
Puding Raja
No 13 Jalan
Tok Tuan
Kg
Mengkasar
26600 Pekan
Pahang
Dibuka
setiap hari 24/7 (3.8084271,103.3848201)
Kedai Royal
Pudding
Bangunan
Hotel Embassy
Jalan Hj
Abd Aziz
Kuantan
Dibuka dari
jam 11.00 pagi – 5.00 petang setiap hari kecuali Isnin. (3.2027367,101.7512385)
Bazaar
Ramadan Mahkota Square
Bersebelahan
Masjid Besar Sultan Ahmad.
Gerai kawan
terletak berdekatan dengan Taman Kerang setiap tahun bulan puasa.
(3.8056384,103.327806)
Mereka juga
membuat penghantaran dengan bas ke Perhentian Pekeliling, Kuala Lumpur, Shah
Alam dan Klang.
Comments