Saya suka Pecal


Melaka
Sabtu 19hb September 2015
Jalan Kota di Perkarangan Muzium Rakyat

“Halo .. uncle +Orang Melaka , nak cuba Pecal ?”, Orang Selangor tanya Uncle yang sedang mengambil gambar untuk blognya dan merakam video untuk saluran YouTube MELAKA.

Uncle pun balas, “Nanti baru cuba”

Pemasak itu pun kata, “Kalau nanti, pasti Pecal sudah habis dimakan orang.”

“Uncle cuba makan”, si-pemasak itu mengalak sambil mengisi semangkuk Pecal untuk saya.

Memang sedap !

Bahan-bahan yang diguna untuk menyedia Pecal ialah:

Pucuk ubi, dicelur lembut, tos dan bila sejuk perah airnya, Kacang panjang, kerat-kerat 1 inci dan celur sekejap, toskan, timun hiris memanjang, tempe, goreng dan hiris, taugeh – buang ekor dan celur sekejap, toskan; nasi impit dan bihun.

Bahan-bahan kuah Pecal adalah seperti berikut:

150gm | kacang tanah
8 biji | bawang merah
2 ulas | bawang putih
2 inci | isi cekur
1 inci | belacan, dibakar
1 ½ camca besar | udang kering, rendam 10 minit dan toskan
10 tangkai | cili kering, kerat dan cuci, toskan
10 – 15 biji | cili padi
dan jus asam jawa secukupnya, garam dan gula secukup rasa.

Cara membuat Kuah

Kacang tanah, disangai hingga rangup, buang kulit dan kisar hingga hancur. Udang kering digoreng, angkat dan toskan, bawang merah dan bawang putih, digoreng, angkat dan toskan. Goreng juga cili kering dan cili padi, angkat dan toskan.

Kemudian kisar bahan untuk kuah kecuali jus asam jawa, kacang tanah, garam dan gula. Lepas itu, gaul bahan kisar tadi dengan kacang tanah, tambah air asam secukupnya, tabah garam dan gula secukup rasa, jika perlu tambah air.

Kuah perlu sederhana cair dan perlu ada rasa pedas, masam, masin dan manis (manis kena lebih sikit). Kacau rata dan ketepikan.

Cara membuat Pecal

Susun semua bahan-bahan sayur untuk pecal dalam bekas sesuai, tuang kuah secukupnya dang au rata. Hidangkan segera sebagai pembuka selera.


Pecal adalah resepi tradisi Negeri Selangor … “Nikmati keunikan rasanya”

Comments