Saya suka Pecal
Melaka
Sabtu 19hb
September 2015
Jalan Kota
di Perkarangan Muzium Rakyat
“Halo ..
uncle +Orang Melaka , nak cuba Pecal ?”, Orang Selangor tanya Uncle yang sedang
mengambil gambar untuk blognya dan merakam video untuk saluran YouTube MELAKA.
Uncle pun
balas, “Nanti baru cuba”
Pemasak itu
pun kata, “Kalau nanti, pasti Pecal sudah habis dimakan orang.”
“Uncle cuba
makan”, si-pemasak itu mengalak sambil mengisi semangkuk Pecal untuk saya.
Memang
sedap !
Bahan-bahan
yang diguna untuk menyedia Pecal ialah:
Pucuk ubi,
dicelur lembut, tos dan bila sejuk perah airnya, Kacang panjang, kerat-kerat 1
inci dan celur sekejap, toskan, timun hiris memanjang, tempe, goreng dan hiris,
taugeh – buang ekor dan celur sekejap, toskan; nasi impit dan bihun.
Bahan-bahan
kuah Pecal adalah seperti berikut:
150gm |
kacang tanah
8 biji |
bawang merah
2 ulas |
bawang putih
2 inci |
isi cekur
1 inci |
belacan, dibakar
1 ½ camca
besar | udang kering, rendam 10 minit dan toskan
10 tangkai
| cili kering, kerat dan cuci, toskan
10 – 15 biji
| cili padi
dan jus
asam jawa secukupnya, garam dan gula secukup rasa.
Cara
membuat Kuah
Kacang
tanah, disangai hingga rangup, buang kulit dan kisar hingga hancur. Udang kering
digoreng, angkat dan toskan, bawang merah dan bawang putih, digoreng, angkat
dan toskan. Goreng juga cili kering dan cili padi, angkat dan toskan.
Kemudian
kisar bahan untuk kuah kecuali jus asam jawa, kacang tanah, garam dan gula.
Lepas itu, gaul bahan kisar tadi dengan kacang tanah, tambah air asam
secukupnya, tabah garam dan gula secukup rasa, jika perlu tambah air.
Kuah perlu
sederhana cair dan perlu ada rasa pedas, masam, masin dan manis (manis kena
lebih sikit). Kacau rata dan ketepikan.
Cara membuat
Pecal
Susun semua
bahan-bahan sayur untuk pecal dalam bekas sesuai, tuang kuah secukupnya dang au
rata. Hidangkan segera sebagai pembuka selera.
Pecal
adalah resepi tradisi Negeri Selangor … “Nikmati keunikan rasanya”
Comments