Warisan De Muara Kita No. 2 | Crystal Bay, Alai, Melaka
On Mobile
Pada tahun
lepas bersamaan 1434H, kami bermakan malam di Alai pada suatu malam dalam bulan
Ramadan. Kali ini, kami berjumpa lagi dengan ahli-ahli keluarga di tempat yang
sama pada malam Ahad, Syawal 20, 1435H.
Beberapa
hari sebelum itu, kami berhubung antara satu sama lain untuk memilih tempat
makan malam kita. Dua pilihan; masakan Korea atau masakan kita. Mengikut
citarasa kita, tidak luarbiasa bila kita menuju ke Warisan De Muara Kita No. 2
bertempat di Crystal Bay, Alai, Melaka.
Di sana,
kita boleh memilih bermacam-macam jenis makanan laut termasuk saiz hidangan
yang mencukupi untuk semua di meja.
Udang masak
butter cereal dihidang dulu. Kicap hitam bercampur jus limau dan bawang
besar, mengharumi udang kental bila digigit. Chef situ, meski pun sibut di
dapur pasti kita dapat lauk terbaik untuk di makan bersama nasi lemak.
Kailan
masak ala kampung sememangnya sedap. Sotong goreng tepung sangut rangup
walaupun daging sotong tinggal putih dan kental. Daripada menggunakan sudu dan
garpu, kita pun bermula dengan tangan kerana memerah sotong dalam kicap hitam
menambahkan rasanya.
Sehingga
menjilat jari, kita mencubit kupang masak halia dan kerang masak sambal
ditambah nasi lemak dibungkus dengan daun pisang dari dapur. Enaknya bila disusuli dengan Ikan Pari Sambal
Bakar.
Belum cuba
belum tahu.
Comments